Hvad er kiropraktik?

Universitetsuddannelse

Kiropraktoruddannelse er en 5-årig lang kandidatuddannelse, som efterfølges af en 1-årig turnusperiode. Kiropraktorerne uddannes i fællesskab med lægerne på Syddansk Universitet, Odense og kan derfor selvstændigt udrede og behandle patienter med smerter i muskler, led og knogler. Kiropraktorer er del af sundhedsvæsenet med autorisation fra Styrelsen for Patientsikkerhed og overenskomst med regionerne.


Der kræves derfor ikke henvisning fra egen læge og der ydes tilskud fra sygeforsikringen Danmark.


Kiropraktorer er specialiseret i at behandle mennesker med smerter og nedsat funktion af bevægeapparatet, dvs. alle kroppens muskler, sener, led og nerver.  Vores mål er at behandle årsagen til smerterne, og ikke kun symptomerne. Dette gør vi ved hjælp af manuelle teknikker, triggerpunktsterapi, individuel træning etc.  Vi vejleder desuden omkring forebyggelse af smerter, samt livsstilændringer for at opretholde en sund tilstand og undgå tilbagevendende problemer.


De hyppigste problemstillinger som patienter henvender sig med hos kiropraktoren, er smerter i ryg – og nakke, hovedpine, diskusprolaps, samt udstrålende ben – eller armsmerter (nerve i klemme, samt iskiassmerter).  


Behandlingsplan

Når du henvender dig hos os første gang, indleder vi konsultation med at optage en sygehistorie, ligesom du kender fra din  egen læge. Herefter laver vi en grundig undersøgelse af muskler, led og nerver. Hvis der vurderes behov for det, bliver undersøgelsen suppleret med røntgen. 


På baggrund af sygehistorie og undersøgelse, stilles en diagnose, dvs. en beskrivelse af hvad patienten præcis fejler.

Kiropraktoren samarbejder med praktiserende læger og speciallæger, så vi sørger for udredning via egen læge hvis det vurderes relevant. 

Til sidst lægges en detaljeret behandlingsplan.  Alt dette tilbydes ved første besøg på klinikken.


Hyppige spørgsmål hos kiropraktoren


1. Skal man have en henvisning fra egen læge?

Nej.  Kiropraktorer er del af sundhedsvæsenet med autorisation fra Styrelsen for Patientsikkerhed og overenskomst med regionerne. Derfor giver den offentlige sygesikring giver tilskud til behandlingen uden henvisning fra lægen (fx ligesom hvis man skal til privatpraktiserende tandlæge)


2. Hvorfor siger det “knæk” hos kiropraktoren?

Når leddet bliver behandlet med direkte tryk, skabes et undertryk i leddet. Undertrykket medfører at ledvæsken bliver omdannet til gasform, som giver et hørtbart knæk. Det er den samme lyd som opstår, hvis man fx knækker fingre. 


3. Hvad betyder det, at et led er “låst?”
Et “låst” led, er et begreb  som dækker over nedsat bevægelighed i selve leddet. Nedsat bevægelighed kan medfører irritation af muskler, nerver og sener omkring det låste led, som kan give stivhed og smerte. 


4. Hvad kan jeg selv gøre? 

Ved akut opstået smerter, fx hold i nakken eller lænden anbefales du at nedkøle området med en ispakke i ca. 10-15 min 3x dagligt, samt anvende håndkøbsmedicin herunder panodil og ibuprofren (såfremt du tåler dette) efter behov. Du anbefales desuden let bevægelse samt skiftende stillinger.


5. Hvad er forskellen på kiropraktor og fysioterapeuter?
Kiropraktorer er specialiseret i at undersøge, diagnosticere og behandle især den akutte smertepatient inden for muskel- og ledlidelser. Fysioterapeuter arbejder hovedsageligt med genoptræning og genoprettelse af bevægefunktioner efter sygdomme, skader eller operationer. 


Undersøgelse og behandling i begge faggrupper tager udgangspunkt i den samme forskning, og der er derfor mange overlappende behandlingsmetoder. Både kiropraktoren og fysioterapeuten kan være en del af et tværfagligt team med andre sundhedsfaglige, afhængigt af patientens diagnose og behandlingsbehov. Den største forskel findes i uddannelsesniveauet, da kiropraktik er en 6-årig universetuddannelse og fysioterapi er en 3.5-årig professionsbachelor.